2020. december 25. 21:41 - PMBennett

Karácsonyi történet

A karácsony idén egyedül találta Pista bácsit. A hetven évéből, amit már maga mögött tudott, az idei karácsony lesz az, amit egyedül tölt majd. Szegény párja, szeretett Ilonkája néhány hónapja végleg magára hagyta. Akármerre nézett, minden rá emlékeztette, hatalmas fájdalmat, és űrt hagyva a szívében. 
– Ma éjjel, újra találkozunk, Ilonkám! – motyogta, s kirakott az asztalra egy sötét színű üveget, aminek az oldalán egy koponya és két keresztbe tett lábszárcsont vigyorgott vissza. – Mennyire szeretted a karácsonyt. – sóhajtotta.
Forrás:Asztosaláta
Remegő ujjai közzé fogott egy rég megsárgult fényképet, amelyen még ő is legalább húsz-harminc évvel fiatalabb volt, s szeretett Ilonkáját ölelte. Mind a kettőjük arca ragyogott a boldogságtól. S most itt ücsörgött magában Szent Este a fekete magány leplébe burkolózva, s úgy érezte, kezd fuldokolni. Még egy futó pillantást vetett az üvegcsére, majd belebújt a kabátjába, és a pajtába ment. A lucfenyő épp olyan pompázatos volt, mint amikor megvette. A hónaljáig érhetett, és mindig szinte eleven zöld volt. Azóta egy tűlevelet sem ejtett. Ez a kereskedő mégiscsak érthet hozzá.
– Gyere csak, barátocskám. Találtam neked egy szép kis talpat – motyogta s már fel sem tűnt neki, hogy már megint magában beszél, pedig felesége mennyit ugratta ezért.
Nem tudott másra gondolni, csak a megboldogult feleségére, aki ötvenkét évig hűséges társa volt. A forró könnycsepp csordult végig gyakran barázdált arcán, amely legördült egészen az álláig, majd onnan letörölte kissé viseltes kabátja ujjával. Megfogta a vékony csontú fenyőt, s kivitte a szabadba, majd egy könnyű kis fejszével farigcsálni kezdte. 
Forrás: Kaposvár Most
Szitálni kezdett a hó. Felnézett, és nagyot sóhajtott. Mintha csak aprócska angyalszárnyak pihéi repkednének. Mindig is szerette a havazást. Ahogy azok a különféle alakú, formájú hópihék elfedik a csupasz földet. Minden mocskot eltakarnak, s minden olyanná válik, mint a porcukorral hintett sütemény teteje. 
Végül egy hűs zugot választott a fának, hogy sokáig szép maradjon, kár, hogy ő maga már nem fog sokáig gyönyörködni benne. Csak megvárja a gyertyagyújtást, és az ő gyertyái örökre kialszanak, de kedvese emlékének szentel még egy karácsonyfát. Egy utolsót. Úgy fogja feldíszíteni, mint soha még. Szíve-lelke benne lesz. 

Kigubancolta a karácsonyfaizzókat. Ő maga jobban szerette a gyertyákat, de Ilonkája állandóan letorkolta, hogy talán fel akarja gyújtani a házat, ezért jó húsz éve már ezeket a műfényeket használták. Arany, piros, kék gömböket aggatott az ágakra, csengőket, és ezüst holdat, amit a párosával összekötözött szaloncukrok követtek, majd ezüstös-aranyos angyalhajba tekerte a fenyőt. Amikor kész lett, bedugta a konnektorba a dugaszt, s a fények egy pillanatra megrebbentek, majd körbe-körbe futkároztak a csillogó, ragyogó karácsonyfán.
– Igazán szép munkát végeztél, drágám! – hallotta most is felesége kedves hangját az idő szövetén át. Mindig megdicsérte erőfeszítéseit, s most igazán ki tett magáért.
– Hát akkor, Ilonkám...Nincs más hátra... – mondta, s a fekete üvegből kiöntötte a vöröses-fekete folyadékot egy nagy öblös borospohárba, majd a fennmaradó részt feltöltötte tojás likőrrel.
Forrás: Depositphotos
– Egészségedre! – emelte fel a poharat, de amikor az a szájához ért volna, kopogtattak.
Eltelt néhány perc, mire az ajtó feltárult, idős ízületeit kissé megterhelte délután, így egy cseppet nehezére esett most a mozgás, térdei olykor-olykor be-berogytak.
Amikor az ajtó kinyílt ott állt ragyogó arccal az egész szomszédság. A kisöreg kiszédelgett az utcára, amit addigra már vastagon befedett a szikrázó hó. Csak az utcai lámpák kísértetfénye próbálták elűzni az éjszaka sötétjét. Ekkor a kint lévő emberek a legapróbbtól a legnagyobbig csengő hangon elkezdték énekelni a „Csendes éjt”. A csodálatos dallamok átmelegítették meggyötört, idős szívét, mintha csak az angyalok kara dalolna, s a feketeség, ami a vén ketyegőjére tapadt, most láthatatlan vattapamacsokban hullott alá. 
– Behívnálak benneteket – mondta az öreg meghatódva –, de meg sem tudlak benneteket kínálni semmivel sem. Mióta Ilonkám nem él, azóta nem tartok ilyesmit a háznál.
– Pista bácsi, ne is törődjön vele! – szólalt meg Juliska, aki amolyan jól megtermett, tenyeres-talpas,  fiatal parasztasszonyka volt. – Erre ne legyen gondja! Hoztunk mi magának! – lóbált meg egy tálca süteményt. – Ezt én magam sütöttem – mondta, s erre mások is különböző finomságokat emeltek a magasba. 
Forrás:24.hu

Bent a melegen mindenkinek jobb lett a kedve. Előkerültek az ajándékok, amik ugyan nem voltak túl nagyok vagy nagyon drágák, de Pista bácsi szemében nagyon is értékesek voltak. Folytatódott az éneklés, s a házigazda könnybe lábadt szemmel hallgatta, s nézte a boldog, ragyogó, ismerős arcokat.
S mi lett a méreg sorsa? A gyerekek elunva a felnőttek beszélgetését vad futkározásba, és kergetőzésbe kezdtek. A nagy szaladgálásba az egyikük meglökte a kis asztalkát, s mind az üvegcse, mind a pohár hintázni kezdett, mintha már berúgtak volna a bennük lévő különös italtól. Mire a fiúcska visszafordult volna, hogy elkapja az imbolygó üvegtárgyakat már késő volt. Mire odaért, azok már kitáncoltak az asztal peremére, majd levetették magukat a mélybe és apró darabokra törve szétterültek a talajon. A hajópadló rései mohón magukba szívták a veszélyes folyadékot. Nekik ez úgysem árthat.

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://pmbennett.blog.hu/api/trackback/id/tr3016604630

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása